Mitt Allsvenska tips 2016

AllsvenskanIdag startar Allsvenskan och det har blivit dags att presentera och motivera mitt Allsvenska tips. Givetvis så räknar jag med att lätt ta hem förstapriset i FAIF-Tipset. Vågar du utmana mig? Anmäl dig till FAIF-Tipset!

1. Malmö FF (5 förra året)
Malmö var en missräkning förra året när man bara blev femma, men all energi gick åt till Champions League och man kunde inte hålla fokus i de ”lätta” matcherna i Allsvenskan. Har den bästa truppen och nu vet man att det behövs fullt fokus på hemmaplan för att bärga guldet igen.

2. IFK Göteborg (2)
Har fått hem Tobias Hysén och är den största utmanaren till Malmö om guldet. Skadedrabbat i försvaret och det kan ställa till det i guldjakten.

3. BK Häcken (7)
Målglada Häcken (i båda riktningarna) ser intressanta ut och anförda av Paulinho kommer näten rassla runt om i Sverige. Jag tror Häcken blir årets överraskning i Allsvenskan.

4. IFK Norrköping (1)
Regerande mästarna har fått behålla i stort sätt hela truppen, men i sommar ska ett kompakt allsvenskt schema (pga EM) kombineras med kval till Europa och det blir för tufft för att försvara titeln.

5. IF Elfsborg (4)
Elfsborg ska inleda en ny era efter att Anders Svensson lagt av och tvingats värva i princip en helt ny backlinje, men har ett helt okej lag framåt.

6. Djurgårdens IF (6)
DIF har lånat in Mathias Ranégie, men har storstjärnorna Haris Radetinac och Kerim Mrabti knäskadade. Samtidigt en hel del omsättning i truppen, det gör det tufft när tex ett nytt försvar ska spelas ihop. Blir en ny mittenplacering.

7. AIK (3)
Andreas Alm har guldkrav på sig, men har tappat Henok Goitom som var anfallsspelet under stora delar av förra säsongen. Har ersatt med Denni Avdic och Carlos Strandberg, men hinner Alm spela ihop anfallsspelet innan kraven ger honom sparken?

8. Örebro SK (9)
Riktigt höstlag två år i rad, hoppas säkert på en jämnare prestation över säsongen i år utan katastrofstart och hamnar på en mittenposition.

9. Hammarby IF (11)
Bygger mycket av sitt spel kring Kennedy Bakircioglu, men han är mer och mer skadebenägen och då får Hammarby svårt med kreativiteten. Utan Kennedys servar på frisparkar och hörnor får de inte de enkla målen som de behöver.

10. Kalmar FF (13)
kElmar, förlåt Kalmar, kan om Rasmus (och Viktor) Elm kommer tillbaka i full form säkert ta sig till övre halvan, men känns inte jätteheta även om skyttekungen Antonsson är kvar.

11. Helsingborgs IF (8)
Har problem med ekonomin och har tvingat släppa iväg kvalitetsspelare med höga löner och värva billigt. Henke Larsson är en skicklig inspiratör och laget blir stabilt i övre delen av undre halvan.

12. Gefle IF (10)
Gefle har aldrig ett lag som sticker ut, men överraskar och klarar sig kvar år efter år. Är duktiga på att hitta spelare i lägre divisioner och göra de till bra Allsvenska spelare.

13. GIF Sundsvall (12)
Klarade sig ifrån kval förra året och gör nog samma i år, men det är nog inte mycket mer. Inget som sticker ut direkt.

14. Östersunds SK (2 i Superettan)
Nykomling som med lite annorlunda idéer utanför planen har fått spelare att blomma ut. Lyckas man med det samt att hålla sin defensiv tät som tidigare säsonger så blir det en kvalplats.

15. Falkenbergs FF (14)
Falkenberg höll sig kvar via kval förra året, men Henke Larsson har på nytt tagit russinen i kakan och nu blir det nog tufft att hålla sig kvar.

16. Jönköpings Södra IF (1 i Superettan)
Nykomling som vann superettan förra året, tappade oväntat sin skyttekung Fredrik Olsson som valde att fortsätta i superettan. Har kvar superettantruppen och har kryddat den med ett par spelare från superettan, det blir nerflyttning direkt!

Detta var mitt tips och min analys, vad tror du? Till FAIF-Tipset