Välkommen Peter Wihlborg

Välkommen Peter Wihlborg
Peter Wihlborg
Peter Wihlborg
Peter Wihlborg

Peter ’Skåning’ Wihlborg är alltså ny tränare i FAIF. Hemsidan har träffat och pratat med Peter för att vi alla ska lära känna honom lite bättre som tränare. Hur är han som tränare? Hur vill han att FAIF ska spela fotboll?

Välkommen som tränare i FAIF Peter! Hur känns det?
Tack, det känns spännande och inspirerande. Känns kul att man kan fortsätta med sitt fotbollsintresse nu när kroppen sagt att ”det räcker”.

Berätta lite mer om din fotbollsbakgrund. Var har du spelat? Hur och när hamnade du i FAIF?
Egentligen så summerar denna fråga två av de saker som intresserar mej absolut minst här i livet dvs. Mig själv och det som varit. Men om jag ska svara kort så är det är en brokig historia. Egentligen slutade jag spela på ”allvar” redan när jag var 19 pga av upprepade skador och bestämde mej för att flytta till Kalmar och satsade på att plugga vidare på högskola istället. Innan dess hann jag med att spela A-lag fotboll från 15 årsåldern nere i Ystad, vinna Gothia Cup och vara sommarproffs i Trelleborgs FF. Under studietiden och kort därefter spelade jag kort med Smedby och 2-3 år i Torsås GOIF. Sedan blev det inte någon mer fotboll alls på runt 10 år.
Hur jag hamnade i Fjärdsjömåla däremot är en liten kul anekdot. Det måste varit 2011. Egentligen är det ’Svågers’ (Torbjörn Johansson) ”fel”. Han och jag tittade på en landskamp ihop och han berättade att de väntade sitt andra barn. Detta var något att fira så efter några glas blev vi för nostalgiska och vi tog hand på att det blir en comeback. Ett annat ord för det är kanske kollektiv medelålderskris 😉

Det är ditt första uppgrag som tränare, vad kommer känneteckna dig som tränare?
Jag är ganska seriös som person och jag gör inte mycket utan att jag satsat 100%. Jag är van att ha en ledande roll i min civila karriär och brukar beskrivas som en öppen och avslappnad person, ödmjuk och lyssnade, analytisk, målmedveten med en stark drivkraft. Vad ni sannolikt inte kommer att se är en person som står och skriker okontrollerat och oavbrutet på sidlinjen.
Jag tror nog att många redan känt av en viss förändring och det är min förhoppning att laget ska kunna resa sig från fjolårets debacle. Jag kommer att satsa på att laget skall ha en klar spelidé och ett grundspel att falla tillbaka på både offensivt och defensivt.

Peter Wihlborg på planen
Peter Wihlborg på planen

Hur vill du spela?
Jag tror på ett lag som dominerar bollinnehavet lag, rörliga spelare med god teknik samt hård press på bollhållaren när motståndaren har bollen. Detta kommer att nötas sakta men säkert in under försäsongen men eftersom vi i tränarstaben inte dragit detaljerna kring detta för spelarna än så vill jag inte utveckla det för mycket här och nu. Dessutom så är i skrivandet stund truppen inte spikad till fullo. Förhoppningsvis kan vi vässa konkurrensen på vissa positioner där vi varit lite tunna.

Vi är igång och kör inomhus ett par gånger i veckan nu, hur ser du på kommande Kommunmästerskap och Lilla DM?
Som jag sagt till spelarna under den gångna veckan så prioriterar jag utesäsongen, även om inomhus är ett kul inslag som jag själv med alltid gillat. Sedan så ligger turneringarna ju även lite illa till med många som är iväg med familj osv. så det är lite svårt att sia om beroende vad för lag vi kan ställa på planen. Min förhoppning är att vi ska kunna ta oss vidare ur något av gruppspelen även om det blir tufft.

Hur ser försäsongsupplägget ut efter jul?
Vi kommer att starta försäsongen den söndagen den 11:e januari och redan veckan därpå kommer vi att planera in ett upptaktsmöte, med en internmatch samt lite samkväm för att svetsa samman laget då jag tyckte att lagkänslan var något som inte var att känna igen under fjolårssäsongen.
Vi kommer att ha två bollpass i veckan under januari för att sedan även utöka med en träningsmatch i vecken framåt mitten av februari och framåt.
Ett träningsläger på hemlig ort håller även på att planeras in under mars månad.

Du har ju ett jobb som innebär att du reser över hela världen, hur ska du kombinera det med tränarrollen?
Ja, det har min fru också undrat :). I synnerhet då eftersom jag ironiskt nog i skrivandet stund är på väg till Amsterdam. Skämt åsido, så har du förvisso rätt i din fråga, men from den 1 mars är jag föräldraledig med vår yngsta son fram till slutet av augusti, så om det är något år som jag har chansen att se vad jag tycker om att vara tränare så är det det kommande året.

Tack för intervjun och lycka till på nya uppdraget!
Tack!

Allmänt
Namn: Peter Wihlborg
Smeknamn: Skåning
Född: 1977
Sysselsättning: Project Sales Manager, ABB HVC
Säsonger i FAIF som spelare: 2,5
Aktuell: Ny tränare i FAIF 2015