Uppföljning mitt Allsvenska tips

Uppföljning mitt Allsvenska tips
Allsvenskan
Allsvenskan
Allsvenskan

Tippade Allsvenskan inför starten i våras och i lyckades väl helt ok, en andraplats i FAIF-tipset, endast slagen av Salle som prickade in guldlaget och kunde genom den bonusen ta förstaplatsen.

1. Malmö FF(mitt tips 2)
Då: Värvat smart med Magnus Eriksson i anfallet, Rantie är kvar på lån och är en riktigt lurig forward. I försvaret styr generalen Jansson och mellan där har man många spännande mittfältare.
Analys: Hade i stort rätt på MFF, Rantie övertygade så pass att han fick proffskontrakt i England. Var bästa läget sett till hela säsongen.
2. AIK(6)
Då: Värvade tungt i somras inför premiären på Friends Arena 2013, har bra konkurrens i både försvar och anfall. Väldigt målsnåla förra året, men har släppt in mycket mål på försäsongen.
Analys: Har fått ihop spelet betydligt bättre nu med sin starka centrallinje och luriga yttrar, var dock en bit ifrån MFF och guldet. Lite bättre resultat än vad jag trodde på förhand.
3. IFK Göteborg(3)
Då: Real Göteborg värvade tungt inför 2012, men fick inte ihop truppen. Nu bör man rimligen få det, men vem ska hjälpa Hysen med målskyttet? Värvat fd landslagsbacken Adam Johansson och unge lovande vänsterbacken Augustinsson från BP.
Analys: Låg ganska stabilt på sin tredje plats som jag trodde, saknar riktiga spetsen för att utmana ordentligt.
4. Kalmar(9)
Då: Skadedrabbade både förra säsongen på försösongen och genomför generationsväxling. Inga brassar som färgar längre och förra årets skyttekung Dauda har lämnat.
Analys: Årets positiva överraskning, har lyckats med generationsväxlingen och har flera unga spännande namn som gjort debut under Nannes sista år i Kalmar.
5. Helsingborg(5)
Då: Smyger lite i bakvattnet, har bra målvakt, försvar och mittfält, men anfallet ser inte lika starkt ut.
Analys: Inledde säsongen strålande och ledde serien stort under sommaren, sedan gick det grus i maskineriet och man föll tillbaka till en femteplats.
6. Elfsborg(1)
Då: Regerande mästare som ska kombinera allsvenskt spel med europaspel, vilket kräver mycket av både trupp och fokus. Man har truppen med inlånade Bangura och nya Tom Söderberg och Haugen, men klarar man behålla fokus? Jag tror faktiskt det!
Analys: Klarade inte hålla fokus som jag trodde, tog sig till gruppspel i Europa League, men har det tufft där. Profilvärvningen Bangura slog inte alls uväl ut och tränare Lennartsson fick lämna inför slutomgångarna.
7. Djurgården(8)
Då: DIF har tappat mycket av centrallinjen när Sjölund och kaptenen Toovio lämnat, men har förstärkt med Adde Johansson och har Erton med från säsongsstart. Saknar bredd för att kunna utmana ordentligt.
Analys: Fick en katastrofstart med en poäng på sju första omgångarna, manager Pehrsson fick lämna till förmån för norrbaggen Per-Mathias Högmö som lyckades vända skutan 180 grader. Plötsligt var DIF ett lag med harmoni och poängssnittet från sista 23 omgångarna hade räckt till guldstrid.
8. Åtvidaberg(10)
Då: Sjölund in i övrigt i stort sett samma lag som förra året. Andra året sägs vara svårast, stämmer det på ÅFF i år?
Analys: Lyckades placera sig för lokalkonkurrenten Peking och lyckades upprepa sin åttondeplats.
9. IFK Norrköping(7)
Då: Janne A gjorde underverk förra året, kan man upprepa i år? Tror inte det.
Analys: Norrköping tappade ännu mer än vad jag trodde, men säkert mycket då man sålde både Khalili och Thorvaldsson under säsong, där försvann många mål.
10. Häcken(4)
Då: Förra årets överraskningslag, tappat Majeed ersatt med El Kabir, tappat försvarsresen Tom Söderberg till Elfsborg (ersatt av Björck). Målglada Häcken kommer fortfarande vara ett topplag, men kommer vara betydligt mer påpassade nu.
Analys: Årets negativa överraskning, fick inte ihop det alls efter andraplatsen och blev ett mittenlag igen. Lite besviken på mig själv att jag satte de så högt upp som fyra.
11. Mjällby(12)
Då: Ser tunt ut frammåt med Ericsson skadad, svag ekonomi tvingar till mindre trupp. Ny huvudtränare som visserligen känner truppen från sin tid som assisterande.
Analys: Presterade i paritet med min analys, men det har stormat mer än vanligt på blåsiga Strandvallen.
12. Gefle(11)
Då: Pelle Olsson är fenomenal på att göra mycket med lite pengar och överraskar alla genom att hålla kvar Gefle i Allsvenskan år efter år.
Analys: Pelle ledde Gefle till ännu en stabil mittenplacering.
13. Brommapojkarna(15)
Då: Unga och orutinerade och har tappat flera tongivande spelare till allsvenska konkurrenter, trots att de gick upp.
Analys: Klarade sig kvar, men var nära att få kvala. Lyckas på ett bra sätt alltid få fram nya unga spelare som tar över efter de som lämnat.
14. Halmstad(14)
Då: Nykomling, tappat sin U21-landslagsmålvakt K-J Johnsson till Holland, ersatt med superettamålvakt. Selakovic är tillbaka och tillför mycket rutin och är en poängspelare.
Analys: Räddade kvalplatsen i sista omgången och kunde till slut kvala sig kvar. JAg prickade helt rätt.
15. Öster(13)
Då: Nykomling med ny arena som vann Superettan i överlägsen stil, har förstärkt med några rutinerade i Robledo, Pavey och Pinones Arce (dock skadad nu).
Analys: Fick svårt, men var med i kampen om kvalplats ända in i slutomgången. Fick inte riktigt till det.
16. Syrianska(16)
Då: Väldigt tunn trupp gör att de får det svårt. Tappat Arneng, mycket beroende av en frisk Sharbel Touma som har slitna knän och har anpassad träning därefter.
Analys: Syrianska fick det riktigt svårt som jag förutspådde och slutade som klar jumbo.

Vi möts igen i FAIF-tipset 2014!