Ska ni döda småklubbarna?

Ska ni döda småklubbarna?
Slutet för småklubbarna?
Slutet för småklubbarna?
Slutet för småklubbarna?

Det är med stor bestörtning jag läser i dagens Blekingesport om hur Hällaryd har lagt fram ett nytt förslag med reservlag i ordinarie seriesystem och att Blekinge FF yrkar bifall. Det är ett förslag som endast gynnar de större klubbarna och riskerar att slå undan benen för många småklubbar i länet. Spelare som annars vandrar vidare ner i seriesystemet till mindre klubbar kommer nu att stanna i de stora klubbarna och göra det svårare för småklubbarna att rekrytera och överleva.

Låt istället spelarna gå vidare, få erfarenhet och utvecklas i mindre klubbar för att sedan komma tillbaka och bidra igen.

Sen ska vi inte glömma aspekten med ojämna förutsättningar. Vem minns inte hur Mjällby hade avstängningar i sitt a-lag och lät sina avstängda spelare, tror det var Bagarn och Ekenberg, spela i division fyra och utklassa Atlas med tvåsiffrigt? Nästa omgång kanske laget kommer med ett rent juniorlag för att a-laget spelar samtidigt eller efter, hur rättvist är det mot övriga klubbar och utgången av serien? Vi har har också råkat ut för detta i år när Jämjö kom med två ordinarie mittfältare som missat senaste matchen, matchen efter ställde de upp med ett rent juniorlag…

Vi såg också hur Sölvesborgs GIF utnyttjade detta till max i helgen och ställde över ”fyra solklara a-lagsspelare” (Blekingesports uppgift) för att istället kunna förstärka sitt U-lag i en avgörande kvalmatch till division fyra mot Sölvesborg United och vann med 1-0. Helt enligt reglerna som gäller, men är det verkligen så här vi vill ha det?

BFF borde istället fokusera på hur man kan stödja småklubbarna för att ha kvar mångfalden och stoppa föreningsdöden!

Blekingesport skriver att systemet som fanns för drygt tio år sen ”slopades på grund av missnöje bland småklubbarna”, jag hoppas verkligen att det missnöjet finns kvar!

Fotnot
Blekingesports artikel: Hällaryd vill skrota reservlagsserier