Mitt Allsvenska tips

Mitt Allsvenska tips
Allsvenskan

4 dagar kvar till Allsvenskan startar. Inte världens bästa liga, men det är vår liga och jag kan inte låte bli att följa kampen om Sveriges bästa lag. Och visst har väl standarden höjts på senare år? Vi har ju flera landslagsspelare som spelar i Allsvenskan och inte lika många unga spelare lämnar för tidigt utan ha hunnit färga i Allsvenskan.

Jag tycker att årets Allsvenska ser väldigt intressant ut, det kommer bli hårt i toppen och det kommer bli riktigt hårt i botten. Jag har svårt att hitta några säkra nerflyttningskandidater och jag tror att det kommer vara fem-sex lag som är inblandade i bottenstriden.

1. Elfsborg(1)
Regerande mästare som ska kombinera allsvenskt spel med europaspel, vilket kräver mycket av både trupp och fokus. Man har truppen med inlånade Bangura och nya Tom Söderberg och Haugen, men klarar man behålla fokus? Jag tror faktiskt det!
2. Malmö FF(3)
Värvat smart med Magnus Eriksson i anfallet, Rantie är kvar på lån och är en riktigt lurig forward. I försvaret styr generalen Jansson och mellan där har man många spännande mittfältare.
3. IFK Göteborg(7)
Real Göteborg värvade tungt inför 2012, men fick inte ihop truppen. Nu bör man rimligen få det, men vem ska hjälpa Hysen med målskyttet? Värvat fd landslagsbacken Adam Johansson och unge lovande vänsterbacken Augustinsson från BP.
4. Häcken(2)
Förra årets överraskningslag, tappat Majeed ersatt med El Kabir, tappat försvarsresen Tom Söderberg till Elfsborg (ersatt av Björck). Målglada Häcken kommer fortfarande vara ett topplag, men kommer vara betydligt mer påpassade nu.
5. Helsingborg(6)
Smyger lite i bakvattnet, har bra målvakt, försvar och mittfält, men anfallet ser inte lika starkt ut.
6. AIK(4)
Värvade tungt i somras inför premiären på Friends Arena 2013, har bra konkurrens i både försvar och anfall. Väldigt målsnåla förra året, men har släppt in mycket mål på försäsongen. Klarar man göra
7. IFK Norrköping(5)
Janne A gjorde underverk förra året, kan man upprepa i år? Tror inte det.
8. Djurgården(9)
DIF har tappat mycket av centrallinjen när Sjölund och kaptenen Toovio lämnat, men har förstärkt med Adde Johansson och har Erton med från säsongsstart. Saknar bredd för att kunna utmana ordentligt.
9. Kalmar(10)
Skadedrabbade både förra säsongen på försösongen och genomför generationsväxling. Inga brassar som färgar längre och förra årets skyttekung Dauda har lämnat.
10. Åtvidaberg(8)
Sjölund in i övrigt i stort sett samma lag som förra året. Andra året sägs vara svårast, stämmer det på ÅFF i år?
11. Gefle(11)
Pelle Olsson är fenomenal på att göra mycket med lite pengar och överraskar alla genom att hålla kvar Gefle i Allsvenskan år efter år.
12. Mjällby(12)
Ser tunt ut frammåt med Ericsson skadad, svag ekonomi tvingar till mindre trupp. Ny huvudtränare som visserligen känner truppen från sin tid som assisterande.
13. Öster(ny)
Nykomling med ny arena som vann Superettan i överlägsen stil, har förstärkt med några rutinerade i Robledo, Pavey och Pinones Arce (dock skadad nu).
14. Halmstad(ny)
Nykomling, tappat sin U21-landslagsmålvakt K-J Johnsson till Holland, ersatt med superettamålvakt. Selakovic är tillbaka och tillför mycket rutin och är en poängspelare.
15. Brommapojkarna(ny)
Unga och orutinerade och har tappat flera tongivande spelare till allsvenska konkurrenter, trots att de gick upp.
16. Syrianska(13)
Väldigt tunn trupp gör att de får det svårt. Tappat Arneng, mycket beroende av en frisk Sharbel Touma som har slitna knän och har anpassad träning därefter.

Detta var mitt Allsvenska tips, hur ser ditt ut?

Slår du mig i FAIF-tipset 2013?

Upp till bevis!